best website builder

Szemészeti szakvizsgálat

Általános tudnivalók


Általános tájékoztató

Szemészeti rendelésünk a szemészeti betegek első szűrő helye. Itt dől el, hogy kiket tudunk rögtön ellátni, kik azok, akiket többszöri ellenőrzés után tudunk meggyógyítani, és akiket éveken keresztül tartó gondozásba kell vennünk.

 A szemészet a szem betegségeivel foglalkozó szakorvosi terület. Az általános szemészeti szűrővizsgálat (szemvizsgálat) elsősorban a látászavarok diagnosztizálása és azok megfelelő javítása érdekében történik, de felmérjük ezzel együtt a szem egészségi állapotát is, mely kapcsán számos információhoz jutunk a szervezet egyéb megbetegedéseire vonatkozóan is.  

A szemészeti vizsgálat során a látás és a látásromlás okának kiderítése, az akut betegségek ellátása, szemüveg-felírás, száraz szem, zöldhályog-szűrés, szürkehályog vizsgálat, és a szemfenék vizsgálata történik. A szemfenék vizsgálat leggyakoribb oka a belgyógyászati betegségek kiszűrése is, ilyenkor az erek vizsgálata történik. Ez fontos információval szolgál a magas vérnyomás-, a cukorbetegség-, a koleszterin és a vérzsír anyagcsere betegség (elhízás, dohányzás) stádiumának megállapításához, és a kezelési séma kialakításához.